Blog

Toolspecial Tip: tools voor het elektrisch systeem van auto’s

Een moderne monteur kan niet zonder goed testgereedschap. Van moderne accutester tot een ingenieus diagnoseapparaat en alles wat daar tussen zit. Om specifiek het elektrisch systeem van auto’s onder de loep te nemen, heeft Toolspecial speciale tools in het assortiment.

Testen met naalden

Laten we om te beginnen eens kijken naar de hoogwaardige testsondeset AT31021. Deze testnaaldenset is speciaal ontwikkeld voor automotive technici. De set bestaat uit een set dubbel geïsoleerde siliconen testkabels met één uiteinde uitgevoerd als rechte, vaste omhulde stekker. Het andere uiteinde als 90⁰-stekker. Beide uiteinden zijn compatibel met alle standaard 4-mm-aansluitingen. Daarnaast herbergt de set een stel testnaalden om makkelijk in kabels te kunnen prikken. Ideaal wanneer je niet bij de achterkant van de stekker kunt. Verder eem set compacte backprobes met ‘stalen veer’-duwinrichting voor meer flexibiliteit. Belangrijk: de siliconen kabels kunnen hoge temperaturen weerstaan, zoals wame uitlaatspruitstukken en soldeerpunten.

Snoeren om elektrische systemen te meten

Daarnaast vind je in het assortiment van Toolspecial de praktische meetsnoeren set AT31022. Deze zeer uitvoerige set bevat nagenoeg alle aansluitingskabels voor sensoren, kleppen, connectoren, injectoren etc. Alle kabels zijn netjes gerangschikt in paren ‘mannelijk en vrouwelijk’ en volgens de grootte van de klemmen. We vinden in deze set onder meer adapters voor mini en maxi zekeringen en een stroom lus, die gebruikt moet worden met een Ampère-tang. De set beschikt over extra scherpe sondes. Het ontwerp staat garant voor voldoende houdkracht om de isolatie van de kabel te doorboren. Andere voordelen van deze set zijn:

  • Nieuwe variabele weerstand met schaalindeling van 10KΩ in plaats van 5KΩ.
  • Snelle en eenvoudige manier van weerstandsregeling zonder hulp van een multimeter tijdens simulatie van weerstand gerelateerde sensor apparatuur.
  • Airbagsimulator om de airbagspanningstoevoer te controleren op korstsluitingen voordat de nieuwe airbag wordt geïnstalleerd.
  • LED-stroboscoop voor het controleren van bijvoorbeeld puls of signaal vergelijking tussen injectoren.

Multitalent

Dan is er de eenvoudige multimeter AT31025. Onmisbaar in iedere werkplaats! Deze circuittester is speciaal ontworpen voor het oplossen van problemen aan elektrische circuits van 0 tot 50 Volt. De volledig beschermde tester is eenvoudig in gebruik. Omvangrijke kennis van elektriciteit is niet vereist. Je meet bijvoorbeeld simpel het stroomverbruik zonder de zekeringen uit de zekeringkast te halen. Net zo makkelijk check je de spanning (ook tijdens starten van de auto 12 en 24 Volt met HOLD-functie), weerstand en frequenties van 0 tot 20 KHz van verschillende circuits. De mogelijkheid tot continuïteitstests en diode-/LED-tests is ook erg handig.

Stekkers reinigen

Simpel en vaak doeltreffend: het reinigen van stekkers en connectoren. Elektrische componenten en circuits krijg je er vaak door aan de praat. Toolspecial heeft hiervoor drie stekkerreinigerssets. De 3-delige, professionele set AT45101. Deze bevat drie punten van verschillende grootte. Speciaal ontworpen voor het reinigen van de meeste mannelijke/vrouwelijke connectoren met vlakke pennen. De uiterst duurzame diamantpunten beschikken over een zacht schurende coating. De 12-delige stekkerreiniger set AT45102 bestaat uit ronde micro-diamantvijlen. Speciaal ontworpen om corrosie te verwijderen van kleine connectoren. Zoals van het type Cannon, Deutsch, Bullet, NATO, Weather Pack e.a. Diameters van 0.75 mm tot 3.02 mm. Met een lengte van 127 mm. De derde set is de 3-delige reiniging set AT45103. Deze is bedoeld voor afzonderlijke polen en speciaal ontworpen voor het nauwkeurig verwijderen van corrosie en vreemd materiaal. De set is uitstekend te gebruiken voor het reinigen en op maat slijpen van vrouwelijke 7- en 13-polige Europese traileraansluitingen.

 

Bekijk alle tools voor het elektrisch systeem van auto’s hier.

Tijdig remvloeistof verversen biedt alleen maar voordelen

Garagebedrijven slaan het verversen van remvloeistof regelmatig over, zo blijkt uit de analyses van WESP. WESP-consultant Ad Vane adviseert om remvloeistof altijd volgens het onderhoudsschema te vervangen. “Zo houd je het remsysteem in goede conditie en verklein je de kans dat de klant met een dure reparatie wordt geconfronteerd. Bovendien is het een commercieel aantrekkelijke klus voor de werkplaats.”

Remvloeistof is hygroscopisch: het neemt vocht op uit de buitenlucht. Dat vocht zorgt ervoor dat het kookpunt van de remvloeistof afneemt en leidt op termijn tot corrosie van de wielremcilinders. Tot zover niets nieuws. “Vocht is echter niet de enige reden waarom remvloeistof tijdig ververst moet worden”, aldus Vane. “Remvloeistof vervuilt en dat is vooral een probleem voor auto’s tot circa 10 jaar oud. Vervuiling is eigenlijk de belangrijkste reden om remvloeistof te verversen. De hygroscopische eigenschappen van remvloeistoffen worden steeds beter, waardoor vocht meestal pas na circa drie jaar voor problemen kan zorgen.”


Geavanceerde remsystemen
Remsystemen worden steeds geavanceerder. Vane wijst onder meer op de doorontwikkeling van ABS en de automatische ‘emergency braking systems’ die in noodgevallen zelf ingrijpen. De WESP-consultant: “Moderne remsystemen zijn voorzien van veel regelelektronica en hoogwaardige kleppenblokken, veelal van aluminium en voorzien van geen of hele kleine afdichtingen. In de loop van de tijd komen er minieme aluminiumdeeltjes vrij uit de kleppenblokken, die hierdoor kunnen gaan vastzitten. Dat is vooral een probleem dat optreedt bij auto’s vanaf bouwjaar 2007 – 2008. Autofabrikanten schrijven voor dat de remvloeistof om de twee jaar ververst moet worden, mede om dit ‘slijpsel’ te verwijderen.” Tijdens het verversen kun je zelf zien dat de remvloeistof vervuild is, aldus Vane. “De oude remvloeistof is grijs geworden. Dat komt niet door de opname van vocht, maar door aluminiumdeeltjes in de vloeistof.”


Verversen volgens de fabrieksvoorschriften
“Houd bij het verversen het onderhoudsschema van de fabrikant aan”, benadrukt Vane. “De garantietermijn van auto’s worden steeds langer. Voor alle garagebedrijven is het belangrijk dat ze onderhoud en reparaties uitvoeren volgens de fabrieksvoorschriften. Zo blijft de garantie gehandhaafd. Als je een auto van een klant voor een garantieklus naar een dealer brengt en de onderhoudshistorie blijkt niet te kloppen, dan heeft de klant geen recht op garantie. Ga jij, als universele garagehouder, in dat geval de rekening betalen?” Ook commercieel gezien is het volgens Vane verstandig om voorgeschreven verversingen uit te voeren. “De meeste garagebedrijven rekenen 30 tot 40 euro, exclusief BTW. Als je dat afzet tegen de tijd die je ermee bezig bent en de kosten van de apparatuur en de vloeistof, dan is remvloeistof verversen financieel interessant.”

Ook de oudere auto!
Uit WESP-analyses blijkt dat garagebedrijven met over het algemeen jongere auto’s in de werkplaats consequenter tijdig remvloeistof verversen. “Dat heeft onder meer met de genoemde garantie te maken”, weet Vane. “Over jonge auto’s gesproken: de allereerste verversing van remvloeistof is niet bij elk merk hetzelfde. Het kan twee jaar zijn, maar ook drie. Dat is een aandachtspunt.” Bij oudere auto’s wordt het verversen vaker overgeslagen, zo blijkt uit de WESP-cijfers. Vane: “Garagebedrijven zijn geneigd om een ‘risicoanalyse’ te doen. ‘De klant rijdt niet zo veel met zijn oude auto en hij rijdt er niet mee in de bergen, dus het kan nog wel een jaar’, redeneren ze. Een andere reden is dat de ontluchtingsnippels van een oudere auto vaak vastzitten. Monteurs zijn vaak bang dat ze afbreken. Wij adviseren desondanks om ook bij oudere auto’s de verversing tijdig uit te voeren. De klant mag verwachten dat zijn auto door zijn garagebedrijf goed is onderhouden en dat hij weer veilig de weg op kan.”

Over WESP
Werkplaats Service Provider (WESP) ondersteunt garagebedrijven bij het verbeteren van de service aan hun klanten en het structureel verhogen van hun omzet. WESP biedt zijn klanten een overzicht van alle relevante bedrijfsinformatie en laat zien hoe de aangesloten garagebedrijven presteren ten opzichte van hun collega-ondernemers. Ervaren WESP-consultants analyseren de bedrijfscijfers, ze gaan in gesprek met de ondernemers en hun medewerkers en geven adviezen op maat.

mannen

Zeer efficiënte opzuig-en afgeefpomp

Snel vloeistoffen zoals rem-, motor-, versnellingsbak- of stuurbekrachtigingsolie en koelvloeistof verpompen? Maak dan gebruik van een quickflow-pomp, zoals de multifunctionele vloeistofpomp voor op de (accu)boormachine. De opzuig- en afgeefpomp AT71196 is een hoog efficiënte tandwielpomp die geschikt is voor de meeste vloeistoffen tot 80 °C (behalve benzine). De pomp is voor vele toepassingen inzetbaar, niet alleen automotive, maar denk dan ook aan maritieme-, industriële en huishoudelijke toepassingen. De pomp is gemaakt van robuuste componenten en daardoor zeer geschikt voor hoge snelheden. Om een hoge doorstroom mogelijk te maken, kan de pomp met behulp van de bijgeleverde universele adapter aangedreven worden door de meeste accuschroefboormachines. Daarnaast is het dankzij een uitklapbare fixeersteun mogelijk om de pomp aan te drijven met een 3/8"-luchtratel.

opzuig

XXL pincet: extra handje op de werkplek

Soms zijn de meest simpele tools het meest waardevol. Boutje of moer laten vallen op een schijnbaar onbereikbare plek? De XXL-pincet biedt uitkomst. Toolspecial levert sinds kort het handige werkplaatshulpje AT45105. De Mantus™ XXL-pincet is een veelzijdige tool dat vervaardigd is uit chirurgisch roestvrijstaal met gekartelde, in elkaar grijpende koppen en een 35 cm lange handgreep. Uitermate geschikt om in beperkte ruimtes draden, pakkingen, buizen, tools, klemmen, moeren, bouten, etc. te grijpen. De twee uiteinden van de megagrote pincet zijn voorzien van een schurend oppervlak dat daarmee ook zeer bruikbaar is om corrosie weg te schrapen van verschillende oppervlakken.

pincet

Tim en Tom Coronel met zijn tweeën in ‘The Beast’ naar Dakar-rally

En toch is het weer een buggy geworden waarmee de tweelingbroers Tim en Tom Coronel van 6 tot 20 januari aanstaande aan de Dakar-rally gaan meedoen. Echter ditmaal gaan zij in Zuid-Amerika niet meer afzonderlijk op pad maar nemen beiden plaats in de auto die zij bij Jefferies Racing in het Californische Apple Valley hebben laten bouwen. Ook die heet weliswaar op basis van het reglement van het Amerikaanse baja-comité SCORE een buggy, maar in plaats van hun frèle solo-buggy’s heeft deze wagen zo’n Hummer-achtig en bruut uiterlijk dat hun nieuwe kindje al liefkozend ‘The Beast’ wordt genoemd. bron: coroneldakar.nl

timtom

Oliefilter vervangen lastig? Welnee!

Toolspecial.com presenteert namelijk enkele nieuwe, speciaal ontworpen merkspecifieke oliefilterdoppensets om eenvoudig oliefilterbehuizingen en oliefilters te vervangen. Maatwerk voor het vervangen van oliefilters!

Deze professionele sets zijn gefabriceerd uit warmtebehandeld chroom-vanadiumstaal: ideaal voor intensief gebruik. De oliefilterdoppen hebben een perfecte passing, zodat de nylon oliefilterbehuizingen niet beschadigen. Bovendien zijn ze bestand tegen het hoge koppel dat vereist is om nylon oliefilterbehuizingen te verwijderen. De sets beschikken over speciaal afvoerpluggereedschap om de oliefilterafvoerplug gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen zonder dat deze beschadigen. Verder is er een afvoerslang om de olie uit de filterbehuizing te laten weglopen voor deze verwijderd wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat er olie lekt en wordt de onderhoudstijd verkort.

BMW: AT71275B
Mercedes: AT71260B
VAG-groep: AT71185AB
Toyota: AT71180

Dit is een oliefilterdoppenset die geschikt is voor alle 4-, 6- en 8-cilinder motoren van Toyota en Lexus. De doppen zijn vervaardigd van chroom vanadium met een hoogglans afwerking. 1/2’’ aandrijfvierkant en 24 mm zeskant. Extra heavy duty om het hoge koppel te weerstaan dat vereist is om oliefilterbehuizingen van deze voertuigen te verwijderen. Het aanbevolen koppel voor Toyota-filterbehuizingen is 25 Nm. Als de filtercartridges te sterk zijn vastgezet, kan het vereiste koppel een 10-voud hiervan zijn. Dit gereedschap is getest voor een koppel van meer dan 400 Nm. Ook dit set is voorzien een van afvoerslang om de olie uit de filterbehuizing te laten weglopen voor deze verwijderd wordt.

oliefilter

Uit de brand met deze nieuwe gloeibougieverwijderset

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: ben je gloeibougies aan het vervangen, breekt de stift van het exemplaar dat hardnekkig vastzit af. Gelukkig heeft Toolspecial.com de oplossing: de gloeibougiestiftverwijderset AT41050.

Met de gloeibougiestiftverwijderset AT41050 is het relatief eenvoudig om afgebroken gloeibougiestiften die vastzitten in de cilinderkop te demonteren. De set bevat 4 makkelijk te identificeren geleiders. De tap-, boor- en verwijderaarhouders worden aangepast aan de behuizing van de originele gloeibougie en glijden dus op hun plaats om zo perfect te centreren.

Belangrijke pluspunten van de set:
- de tappen zijn van industriële kwaliteit met automatische centrering;
- de grootte van de boren en het profiel van de houders voorkomen het risico dat te ver in de cilinderkop geboord of getapt wordt zonder voorafgaande meting;
- als er sprake is van kegelvormige gloeibougiestiften in de cilinderkop, kan de punt doorgeslagen worden in de cilinder, waarna deze opgehaald kan worden met de daarvoor bestemde magneet in de set.

gloeibougie

Eenvoudig dichtzittende smeernippels open krijgen

Toolspecial levert nu een simpele herstelset waarmee je snel en eenvoudig smeernippels gangbaar maakt. Je bent er vast ook wel eens mee geconfronteerd: tevergeefs proberen om vet in een smeerpunt krijgen. Wat blijkt: de boel zit hopeloos verstopt. Met de herstelset AT45100 behoort dit nu definitief tot de verleden tijd.

nippel

De set opent onmiddellijk alle verstopte smeerpunten. Met de tool (Grease Joint Rejuvenator®) breng je motor-, versnellingsbak- of hydraulische olie in het smeerpunt, waardoor het oude, verharde vet wordt uitgespoeld en het nieuwe vet het smeerpunt vult. Ideaal voor allerlei toepassingen. De set reinigt smeerleidingen in freesmachines en draaibanken en smeert en reinigt lagers, stuurarmen, koppelpennen, zuigerstangen, verpakking, schachten, bussen, etc.

man met hamer

De set is niet alleen bruikbaar voor automotive toepassingen, maar ook voor trucks en trailers, industrie, bouw, mijnbouw, productie, werkplaatsen, boorapparatuur en bijvoorbeeld aandrijvingen van schepen. De set wordt geleverd inclusief 12 cm flexibele slang en extra koppelstuk.

doosje

Welke krik kies jij?

Bij de aanschaf van een garagekrik leg je de specificaties van verschillende kriks naast elkaar. Kies jij voor alleen voor de prijs? Of toch voor hefcapaciteit? We zetten wat keuzecriteria op een rij.

Bij de keuze voor een nieuwe garagekrik stelt iedereen andere eisen. Dat is geheel afhankelijk van toepassing van de nieuwe krik. Capaciteit is het eerste criterium wat belangrijk is voor een eerste schifting. Gebruik je de krik voornamelijk voor personenauto’s, dan is een capaciteit van 1,5 of 2 ton al gauw voldoende. Komen er veel ‘zware jongens’ zoals SUV’s in de werkplaats? Dan kies je eerder voor een garagekrik van 3 ton. Ga je regelmatig zwaardere voertuigen liften, zoals bedrijfsauto’s en landbouwvoertuigen, dan luidt het advies om voor een meer industriële krik van 5 ton te kiezen. Voor extreme gevallen kun je zelfs een werkplaatskrik met een hogere capaciteit kiezen.

Hoog en laag
Naast capaciteit is de minimale en maximale hoogte van de krik belangrijk. Voor verlaagde auto’s is bijvoorbeeld de minimale hoogte van belang. Daarvoor zijn lage modellen kriks beschikbaar, omdat niet iedere krik onder deze auto’s past. Voor hogere auto’s, zoals SUV’s, is de maximale hoogte belangrijk, omdat de krik hoog genoeg moet komen zodat de wielen vrij komen van de grond. Dat geldt natuurlijk ook voor grote bestelauto’s, bussen en vrachtwagens. In het algemeen geldt het advies om altijd een iets ‘zwaardere’ krik te kiezen dan je in eerste instantie nodig denkt te hebben. Die iets grotere krik werkt net iets prettiger: je kunt de auto met iets minder inspanning opheffen, het laten zakken gaat vaak iets gelijkmatiger en de krik staat stabieler.

Wielen wisselen?
Ook voor specifieke klussen kijk je naar de minimale en maximale hoogte van de krik. Waar ga je de nieuwe krik eigenlijk voor gebruiken?

Voorbeelden van hefhoogtes voor bepaalde klussen: 
– Vervangen van wielen: 320 mm 
– Werken aan ophanging: 400 mm 
– Opbokken, grote onderhoudswerken, restauratie: 450 mm 
– Voor hogere voortuigen (busjes, suv, …): 600 mm

Kies voor kwaliteit
Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook voor een garagekrik. Ook de kwaliteit van een krik wordt bepaald door de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking. Omdat het een rollend hulpmiddel is, moet het rolsysteem uiterst betrouwbaar zijn. De wielen dragen het volle gewicht van het te tillen object. Maar denk ook aan het hydraulische hefsysteem: dit is het hart van de garagekrik. Een inferieur hefsysteem met slechte olie-afdichtingen is niet betrouwbaar en kan tot onveilige situaties leiden. Maar ook de schotel van de krik kan een belangrijk keuzecriterium zijn. Het is belangrijk dat de schotel voldoende groot is om het gewicht van het voertuig te verdelen. De schotel voorkomt ook beschadigingen aan de auto. Andere kwaliteitskenmerken die bij een aanschaf vaak over het hoofd worden gezien, zijn bijvoorbeeld zaken zoals de kroonmoeren op de wielassen, de maat van deze assen en het materiaal van de krik (bijv. Aluminium).

krik